Nala Renewables en ministers Crevits en Demir starten met de bouw van een groot batterijopslagsysteem in België
Vandaag hebben viceminister-president Hilde Crevits en minister van Energie Zuhal Demir, in aanwezigheid van senior Nala Renewables management, de eerste symbolische spade in de grond gestoken ter gelegenheid van de start van de bouw van een van de grootste batterij-energieopslagsystemen ("BESS") in België, gelegen in Nyrstar's zinkraffinage-eenheid in Balen.
De BESS, goed voor een investering van 30 miljoen euro, wordt ontwikkeld door Nala Renewables Limited, een joint venture tussen Nyrstar-moederbedrijf Trafigura en IFM Investors. Nala Renewables wil bijdragen tot de verschuiving naar hernieuwbare energie door wereldwijd projecten op te starten met een cumulatieve opwekkingscapaciteit van vier gigawatt die tegen 2025 operationeel zullen zijn, in aanbouw zullen zijn of zich in een laat ontwikkelingsstadium zullen bevinden.
De BESS, het eerste project van Nala Renewables in zijn soort, zal naar verwachting tegen het einde van het jaar operationeel worden. Het zal het Belgische elektriciteitsnet stabieler maken door het aanbod van hernieuwbare energie in evenwicht te helpen brengen met de vraag naar energie.
Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werkgelegenheid, Sociale Economie en Landbouw en Zeevisserij Hilde Crevits: “De toekomst zal duurzaam zijn of niet zijn. Hernieuwbare energie en energieopslagsystemen zijn dan ook van cruciaal belang in de duurzame energietransitie. Daarom dat we met de Vlaamse regering dit BESS project mee ondersteunen met 1 miljoen euro Strategische Ecologiesteun (STRES). Met deze superbatterij zetten we Vlaanderen mee op de kaart in Europa.”
Vlaams minister van Energie en Omgeving Zuhal Demir was ook aanwezig bij de eerste spadesteek: "De internationale energiecrisis en de inval van Rusland in buurland Oekraïne maken meer dan ooit duidelijk dat we sterk moeten investeren in propere energieproductie dicht bij huis om minder afhankelijk te worden van het buitenland. Hernieuwbare energie is er helaas niet elke minuut van de dag en dus is het cruciaal om te voorzien in de opslag ervan. Daarom ben ik enorm blij dat deze investering opnieuw duidelijk maakt dat ook energie-intensieve bedrijven de omslag naar hernieuwbare energie kunnen en willen maken."
"Hernieuwbare energiebronnen die afhankelijk zijn van wind en zon wekken met tussenpozen energie op. Dit moet worden gecombineerd met energieopslag met hoge capaciteit en systemen die die energie snel kunnen vrijgeven om pieken en dalen in de elektriciteitsproductie af te stemmen op veranderende vraagpatronen. Door gebruik te maken van lithium-ionbatterijtechnologie zal het 100 MWh-batterijproject 25 MW gedurende ten minste vier uur kunnen opslaan," aldus Jasandra Nyker, CEO van Nala Renewables.
"We zijn verheugd om dit project voor Nala Renewables te hosten", zegt Daniel Vanin, CEO van Nyrstar. "Dankzij onze expertise en faciliteiten fungeren we nu al als een hotspot die de verbinding kan maken tussen opgewekte groene stroom en het Belgische net. Nyrstar Balen draait bijna volledig op elektriciteit en de BESS vervult onze ambitie om een volledig 'groene zink' te produceren en onze plaats aan de top van onze industrie te behouden op het vlak van energie-efficiëntie. De torenhoge elektriciteitsprijzen van vandaag bevestigen deze strategische keuze."
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:
Nala Renewables Press Office, Tel: +41 (0) 22 592 4528 of email: media@nalarenewables.com
Nyrstar Press Office, Tel: +31 (0) 495 512 930 of email: media@nyrstar.com
Woordvoerder Vlaams minister van Econome en Innovatie Hilde Crevits – Arne De Brabandere, Tel: + 32 (0) 496 02 98 89
Over Nala Renewables
Nala Renewables is een wereldwijd investerings- en ontwikkelingsplatform voor elektriciteit en hernieuwbare energie dat in 2020 is opgericht door Trafigura, een van 's werelds grootste onafhankelijke handelsondernemingen in grondstoffen, en IFM Investors, een wereldwijde onderneming voor beleggingsbeheer. Het doel van Nala Renewables is om tegen 2025 een wereldwijde portefeuille van hernieuwbare-energieprojecten op te bouwen met een cumulatieve opwekkingscapaciteit van vier gigawatt, die operationeel zijn, in aanbouw zijn of zich in een laat ontwikkelingsstadium bevinden. Nala Renewables bezit en ontwikkelt reeds activa in België, Chili, Frankrijk, Nederland, Polen en de VS.Website: www.nalarenewables.com
Serge Vanbockryck